Heading

  
 • Heading

                
 • Heading

Pemilih

Heading

Heading

MAKLUMAT UMUM BERKAITAN PEMILIH (PENGUNDI)

 1. PENGUNDI BIASA
  Adalah mereka yang telah mendaftar sebagai pengundi dan perlu hadir ke Pusat Mengundi untuk mengundi.
 2. ANGGOTA POLIS DAN PASANGAN
  Anggota polis dan pasangan bagi anggota Pasukan Gerakan Am (PGA) adalah merupakan pengundi awal yang akan mengundi pada Hari Mengundi Awal. Pasangan bagi anggota polis yang bukan merupakan anggota PGA adalah merupakan pengundi biasa dan mengundi pada hari mengundi.
  Walau bagaimanapun, anggota polis yang tidak dapat hadir mengundi awal kerana terpaksa bertugas boleh memohon untuk mengundi secara pos (Kategori 1A). Borang permohonan boleh diperoleh dari laman web rasmi SPR.
 3. ANGGOTA TENTERA DAN PASANGAN
  Anggota tentera dan pasangan bagi anggota tentera adalah merupakan pengundi awal yang akan mengundi pada Hari Mengundi Awal.
  Walau bagaimanapun, anggota tentera yang tidak dapat hadir mengundi awal kerana terpaksa bertugas boleh memohon untuk mengundi secara pos (Kategori 1A). Borang permohonan boleh diperoleh dari laman web rasmi SPR.
 4. PENGUNDI LUAR NEGARA
  Pengundi yang bermastautin di luar negara adalah terdiri daripada:
  1. Pengundi yang telah didaftarkan sebagai Pengundi Tidak Hadir (PTH) Luar Negara. PTH Luar Negara secara automatik adalah pengundi pos (tidak perlu memohon untuk mengundi pos). PTH Luar Negara adalah:
   • Penjawat awam yang bertugas di luar negara dan pasangannya; dan
   • Pelajar sepenuh masa di Institut Pengajian Tinggi luar negara dan pasangannya.
  2. Pengundi yang bermastautin di luar negara (bukan PTH Luar Negara). Mereka boleh memohon secara atas talian (online) untuk mengundi secara pos (Kategori 1B) melalui https://myspr.spr.gov.my/login.
 5. MEDIA
  Anggota media yang membuat liputan pilihan raya semasa Hari Mengundi. Mereka perlu memohon untuk mengundi secara pos (Kategori 1A). Borang permohonan boleh diperoleh dari laman web rasmi SPR.

 

MAKLUMAT UMUM BERKAITAN PEMILIH (PENGUNDI)

 1. 1. Bagaimana untuk menyemak maklumat pemilih/pengundi?
 2. Bagaimana nak mengundi?
  1. Sebelum Pilihan Raya
   • Semak butiran peribadi pengundi dalam daftar pemilih melalui Portal SPR, Portal rasmi Pejabat Pilihan Raya Negeri, aplikasi dalam talian (MySPR), aplikasi mudah alih MySPR Semak atau melalui Hotline SPR.
     
   • Selepas pembubaran Parlimen/DUN, semak lokasi pusat mengundi dan tempat mengundi (saluran) yang telah ditetapkan kepada anda.
 3. Semasa Tempoh Berkempen
  • Kenalilah calon anda semasa tempoh ini.
    
  • Anda juga boleh terlibat dalam aktiviti berkempen untuk calon yang anda sukai dengan syarat sentiasa mematuhi peraturan dan undang-undang yang telah ditetapkan.
 4. Semasa Hari Pengundian
  • Datang awal ke Pusat Mengundi
  • Dapatkan slip Saluran Mengundi di Barong Semakan Daftar Pemilih SPR. Sekiranya nombor saluran mengundi telah diketahui, pengundi boleh terus ke saluran mengundi tanpa perlu ke Barong Semakan Daftar Pemilih terlebih dahulu.
  • Beratur dengan senyap di saluran mengundi anda.
  • Apabila tiba giliran dan dibenarkan masuk ke saluran mengundi, sila patuhi prosedur mengundi yang telah ditampal di pintu masuk saluran.
  • Segera beredar selepas mengundi.
 5. Bagaimana membuat aduan berkenaan pilihan raya